HEMOFİLİLERDE DİŞ ÇÜRÜKLERİNDEN KORUNMA

Bu yazı 14.Türkiye Hemofili Kongresi Kitabından alınmıştır.

HEMOFİLİLERDE DİŞ ÇÜRÜKLERİNDEN KORUNMA

Prof. Dr. Can DÖRTER

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, RestoratifDiş Tedavisi Anabilim Dalı

Kanama sorunu olan hastaların diş ve dişeti problemleri diğer hastalardan farklı de­ğildir. Hemofilik hastalarda düzenli diş hekimi kontrolü ve hastanın ağız hijyenine gös­terdiği özen ağız içinde oluşabilecek kanamaları önler ve ileride gerekebilecek diş çekimi gibi büyük dental girişimleri engeller. Ağız ortamının ve dişlerin hijyeninin sağlanması diş çürüklerini ve dişeti hastalıklarını azaltacaktır. Hemofilik hastalarda diş çürüğü ve periodontal hastalık insidansı, hastaların ağız içi kanama korkusu nedeniyle etkili bir oral hijyen sağlayamamaları nedeniyle daha yüksektir. Sağlıklı dişetleri diş fırçalama ve diş ipi kullanma sırasında genellikle kanamaz. Ancak agresif bir fırçalama sonucunda dişetlerinde bir miktar kanama görülebilir. Bu kanama 20 dakikadan fazla sürüyorsa ve durdurulamıyorsa hasta derhal tedavisi altında olduğu doktorunu aramalıdır.

Diş çürükleri beslenme ve diş fırçalama yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkarlar Ağız ortamında bulunan bakteriler, yiyecekler yoluyla alınan şekerlerden asit üreterek mine dokusunu çözmeye başlayıp çürük kavitesi oluştururlar. Yeni başlayan diş çürüğü zamanında tedavi edilmediğinde dentin dokusunda ilerleyip sinir ve damarları barındıran pulpa dokusuna ulaşır ve gelişen pulpitise bağlı olarak ağrı başlar.

Hemofili hastalarının ağız ve diş bakımı için yapması gerekenler;

Dişlerini günde 2-3 kez öğün sonralarında en az 2 dakika yumuşak ve fırça kıl, uçlar. yuvarlaklaştırılmış bir diş fırçası ile ve mutlaka florür içeren diş macunu ile fırçalamalıdır. Diş fırçası dışında diş ipi, arayüz fırçası ve ağız duşundan yararlanmalıdır. Belirli sürelerde florürlü veya klorheksidinli ağız gargaralar, kullanmalıdır. Şekerli yiyecek ve içecekleri ve yapışkan özellikteki rafine karbonhidratları sınırlamalı ve öğün araların­da tüketmemelidir. Düzenli aralıklarla en az 6 ayda 1 diş hekimine kontrole gitmeli­dir. Diş hekiminin uygulayacağı fluoridli jeller veya fissür örtücüler ile çürük kontrolü sağlanabilir.