VİRÜS VE VİRÜSTEN KORUNMA UYARISI

Bütün dünyayı tehdit eden ve son zamanlarda da ülkemizde başgösteren ,halkımızın Korona virüsü diye bildiği virüs ile ilgili Türkiye Hemofili Derneği Bilim Kurulu tarafından bilgilendirme metni hazırlanmıştır.Bu metni biz de yayınlayarak hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı bilgilendimek için aşağıda yayınlıyoruz.Sağlıklı ve güzel günler dileriz.

Türkiye Hemofili Derneği Bilim Kurulu tarafından hazırlanan bilgilendirme metni:

İnsanlarda daha önce tespit edilmemiş bir virüs türü olan “yeni korona virüs” (2019-nCoV), “korona virüs hastalığına” (COVID-2019) sebep olmaktadır. İnsandan insana yayılma özelliği nedeniyle kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen bu salgın hastalık hakkında Türkiye Hemofili Derneği olarak üyelerimizi bilgilendirmeyi önemli bir görev olarak görüyoruz.

COVID-19 hastalığının en yaygın belirtileri; ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Çoğu kişi enfekte oldukları (etken olan virüs vücutlarına girdiği) halde herhangi bir hastalık belirtisi göstermez ve rahatsızlık hissetmezler. Virüsü alan her 6 kişiden yaklaşık 1’i ağır derecede hastalanmakta ve nefes darlığı çekmektedir. Ölümler genellikle ileri yaşta ya da hipertansiyon, diyabet, kanser, kronik akciğer hastalıkları gibi eşlik eden sistemik hastalığı olan bireylerde görülmüştür. Şu anda önleyici herhangi bir aşı bulunmamakla birlikte virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotik kullanımının da COVID-19 üzerinde doğrudan koruyucu veya tedavi edici tam bir etkisi bulunmamaktadır. Hastalık esas olarak hasta kişilerden bulaşmaktadır. Hasta bireylerin öksürme, hapşırma, konuşma, gülme gibi eylemler sırasında ortama yaydığı damlacıklara ortamdaki diğer kişilerin elleri ile temas etmesi ve akabinde bu sağlam kişilerin virüsle bulaşmış ellerini ağız, burun, göz mukozalarına götürmesi ile virüs sağlam kişiye geçmektedir.

Hemofili veya diğer kanama bozukluklarından birine sahip kişiler, COVID-19 bakımından toplumun geneli ile eşit derecede risk altındadır. Kanama bozukluğunun yanı sıra HIV, hepatit vb. gibi ilave sağlık sorunları yaşayan; inhibitör veya başka bir nedenle son 12 ay içerisinde bağışıklık baskılayıcı tedavi görmüş ve görmeye devam eden kişilerin ise daha yatkın oldukları bilinmektedir. Bu arkadaşlarımızın kendilerini tedavi eden merkezlerle ve/veya hekimlerle irtibat halinde olması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 17 Mart 2020 tarihinde yayınlanan genelgeye göre raporlu ilaçlar Haziran ayı sonuna (ikinci bir bildiri yapılana) kadar eczanelerden alınabilecek, rapor süreleri yine Haziran ayı sonuna kadar uzatılmış sayılacaktır. Ancak hemofilinin de arasında bulunduğu kronik hastaların ilaçlarının yazılması için uzman hekim gerekmektedir. Bu nedenle şimdilik hemofili ve benzeri kalıtsal kanama bozukluğu olanlar bu uygulamanın dışında tutulmaktadır. Kanama halinde veya devam eden profilaksi tedavileri için Hemofililerin hekimlerine ve/veya takip edildikleri merkezlere başvurmaları gerekmektedir. Bu durumun daha elverişli hale getirilmesi ile ilgili düzenlemelerin de planlandığı anlaşılmaktadır.

Korona virüs hastalığından korunmanın ve yayılmasını önlemenin en iyi yolu, herhangi bir bulaşma kaynağına maruz kalmamaktan (yani virüsün vücuda girmemesinden) geçmektedir. Bunun için uygulanacak tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:
• Eller her temastan sonra sabun ve su ile en az 20 saniye süreyle, sık sık yıkanmalıdır. Su ve sabuna ulaşılamayan hallerde (alternatif olarak) el dezenfektanları, kolonya vb. maddeler kullanılabilir.
• Zorunlu haller (sağlık ve temel beslenme ihtiyacı) dışında evden çıkılmamalıdır.
• Evlerde nezle, grip benzeri şikayeti olan biri varsa, o kişi ayrı bir odaya alınmalı, kullandığı tüm eşyaları ayırılmalıdır.
• Toplu ulaşım araçlarını kullanmamaya özen göstermek gerekir. Zorunlu kalındıysa, yukarıdaki öneriler ışığında daha dikkatli olunmalıdır.
• Öksüren, hapşıran, hastalık belirtisi gösteren insanlar başta olmak üzere çevrenizdeki herkesle araya en az 1.5 (bir buçuk) metre mesafe bırakmaya çalışılmalı ve zorunlu olmayan her türlü temastan kaçınılmalıdır.
• Ellerinizi gözünüze, burnunuza, ağzınıza, yüzünüze dokundurmamaya özen göstermek çok önemlidir.
• Sıkça temas edilen yüzeyler ve nesneler düzenli olarak ve sık sık temizlenmelidir.
• Öksürdüğünüz veya hapşırdığınız zaman ağız dirseğin iç kısmı ile veya bir mendil ile kapatılmalıdır. Kullanılmış mendiller hemen atılmalıdır.
• Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evden çıkmayın. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtiler gösteriyorsanız Alo 184’ü arayarak tıbbi destek isteyin.