20. ULUSLARARASI TÜRKİYE HEMOFİLİ KONGRESİNİN ARDINDAN

Türkiye Hemofili Derneği ve Hemofili Federasyonu’nun ev sahipliğinde, tıp mensuplarının, akademisyenlerin, kalıtsal kanama bozukluğu olanlar ve yakınlarının, sağlık otoritesinin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile; 1-3 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul’da 20. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresini gerçekleştirildi.

Hemofili ve diğer kanama-pıhtılaşma bozuklukları konusunda çalışmaları olanlar ve bu çalışmalardan yararlanacak olanlar bu toplantılarda bir araya  geldi.Bu toplantılarda güncel tedavi yaklaşımlarının yanı sıra, gelecekte uygulanacak tedavi metotları işlendi, hemofili hastalarının sosyal ve yasal sorunları tartışıldı, aktif olarak oturumlar  düzenlendi.

Kongrede Kongre Eş Başkanları olarak  Prof.Dr. Bülent ZÜLFİKAR  ve Prof.Dr. Kaan KAVAKLI  görev yapmışlar  ve Türkiye’nin değişik  üniversitelerinden  alanında uzman 116 Türk  akademisyenin oturum başkanı ve konuşmacı olarak  Medikal ve Multidisipliner Salonda çalışmalar yürütmüştür.

 

Kongrenin ilk gününde 1 Ekim 2023 tarihinde Kalıtsal Kanama Bozuklukları Yolculuğu adlı Açılış Oturumu ile Kongre açılmış ve Önceliklerimiz ve Beklentilerimiz adlı Hemofili Forumu ile devam etmiş ve günün sonunda Kongre Eş Başkanları Prof.Dr. Bülent ZÜLFİKAR  , Prof.Dr. Kaan KAVAKLI ve STK adına Anadolu Hemofili  ve Talasemi  Derneği Başkanı Mehmet Oğuzhan PETEKCİ konuşma yapmışlardır.

Kongrenin ikinci gününde program Türkçe sunumlar ile devam etmiş ve ilk olarak Von Willebrand Hastalığında Genetik Tanı ,Kalıtsal Kanama Bozukluğu Tanısı Alan Adölesan ve Genç Erişkinler, Hemofili Gen Tedavisi Öncesinde Yapılan Tarama Testlerinde AAV konulu sunuların ardından sponsor destekli yabancı uzmanların alanlarındaki son gelişmeleri anlatan konuların sunulması ile gün tamamlanmıştır.

 

Kongrenin üçüncü günü 3 Ekim2023 tarihinde  değişik ülkelerden akademisyenlerin İngilizce sunumları ile başlamış, Hemofilide Gen Tedavisi  Paneli , Otoimmün Kanama Bozuklukları  Konferansı , Hemofilide Yeni Tedaviler  Paneli ve Kas ve İskelet Sorunları Paneli, Global Hemofili  Konferans ile tamamlanarak ödül töreni ile kongre sona ermiştir.